De gelukkige zelfsturende professional

Blog geschreven door Ben Elsinga

Deze blog heeft als doel om als proactieve professional (met focus) de stap te maken naar een zelfsturende professional. Ben je nog geen proactieve professional (met focus) dan kan ik je van harte aanraden eerst mijn gratis eBook te lezen.

De gelukkige zelfsturende professional

Stel je loopt als jonge proactieve professional aan tegen één of meerdere van onderstaande problemen:

 1. Ik heb te veel keuzes en ken mijn interne drijfveren niet goed genoeg.
 2. Ik ga als een speer alleen raak ik mijn omgeving volledig kwijt (en omgekeerd).
 3. Ik heb gelijk maar krijg het niet!
 4. Ik heb een goed idee, maar mijn manager vraagt om een gedetailleerde business case.
 5. Hoe krijg ik mijn gelijkgestemden in beweging in een wereld van “spreadsheet management“?
 6. Hoe behoud ik een balans in mijn leven als ik volledig voor mijn dromen ga?
 7. Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden. Nu heb ik zoveel op mijn bordje dat ik nergens meer aan toe kom.
 8. Hoe krijg ik overzicht als ik 100+ dingen moet doen, voor verschillende klanten, voor mijn werkgever, voor mijzelf, voor mijn privéleven?
 9. Hoe motiveer ik anderen voor mijn initiatieven zodat ik niet alles zelf hoef te doen?
 10. Hoe groei ik naar een zelfsturende professional? Wat zijn hiervan de eigenschappen en de competenties? Hoe ontwikkel ik die?

In dat geval wil ik je graag meenemen in een zeer persoonlijk verhaal, namelijk het bereiken van je eigen (magische) persoonlijke stippellijn. Ik geloof, dat je als proactieve professional per definitie meer kunt doen dan alleen datgene wat jouw werkgever of jouw omgeving strikt noodzakelijk van jou verwacht.

Op deze manier creëer je je eigen agenda op basis van persoonlijke zelfsturing en borg je je continue inzetbaarheid. Dit is tevens de basis om als proactieve professional te kunnen doorgroeien naar een zelfsturende professional. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Verwacht van jezelf geen perfectie. Veel jonge professionals stappen in deze valkuil. Verwacht je van jezelf perfectie dan is de een ” one way ticket” naar je eerstvolgende burn-out!

Het afdwingen van perfectie is namelijk een volledig irrealistische verwachting richting jezelf maar ook richting anderen. Denk liever na over realistische verwachtingen op basis van realistische aannames. Toets dit met enige regelmaat bij je werkgever, opdrachtgever en jouw directe omgeving. Maak gebruik van de effectieve spiegel die anderen je kunnen voorhouden ter bescherming van jezelf en het opbouwen van relatievertrouwen.

Zie hiervoor het onderstaande schema.

 

Groeimodel voor professionals volgens Ben Elsinga (c) 21016
Groeimodel voor professionals volgens Ben Elsinga (c) 21016

 

Dit lukt alleen indien je voldoende weerbaar bent en je eigen leertraject stuurt op basis van de onderbewuste intelligentie van jouw gevoel. Een onbewust gesteld doel; denk bijvoorbeeld aan een neiging tot perfectie; een neiging anderen te behagen. Dan doe je al gauw meer dan verwacht werd. Maar brengt het jezelf verder?

Ken je de uitdrukking “Out of the comfort zone, that’s where the magic happens”? Hiermee wordt bedoeld dat je jezelf regelmatig moet uitdagen om het beste uit jezelf te halen. Zit je echter te lang buiten je eigen comfortzone dan kom je op den duur niet lekker in je vel te zitten.

Vandaar dat ik het belangrijk vind, dat je ook de magie kunt ontdekken binnen je eigen comfortzone. Dit zal ik proberen duidelijk te maken met een metafoor die ik voor de beeldvorming jouw persoonlijke stippellijn noem. Anders gezegd: nut die ‘aangeboren’ neigingen uit tot een bewust doel. Of: wees je bewust van de grenzen van je comfortzone en maak bewust af en toe buitenlandse uitstapjes: zoek de uitdagingen op.

Ik heb de eer dat ik op regelmatige basis workshops geef aan jonge professionals bij mijn eigen werkgever, op de carrièrebeurs en voor studieverenigingen in Nederland op basis van mijn boek “de jonge professional”.

Eén van de slides die ik aan jonge professionals laat zien, gaat over het bereiken van jouw persoonlijke stippellijn. Hierbij vertel ik ook mijn verwachting dat als jonge professionals serieus met mijn boek aan de slag gaan onder begeleiding van een persoonlijke coach, zij drie maal sneller hun persoonlijke stippellijn bereiken dan dat ik zelf heb gedaan. Dit vanuit de redenering dat hoe bewuster je bent van je leerpunten en hoe beter de begeleiding, hoe sneller je vaardigen kunt aanleren.

Op het eerste gezicht lijkt dit een volstrekt logisch verhaal, echter bij oplettende en ambitieuze jonge professionals roept dit de volgende vragen op:

 1. Wat betekent überhaupt het bereiken van mijn persoonlijke stippellijn?
 2. Wat is mijn leerperspectief als ik bijvoorbeeld na 10 jaar al mijn persoonlijke stippellijn bereik?
 3. Hoe bereik ik deze stippellijn op een gestructureerde wijze?

 

Het bereiken van jouw persoonlijke stippellijn.

Hiervoor hanteer ik een drie-lagen-model met jouw fysieke-, emotionele en mentale weerbaarheid.  Je voelt je fit, wanneer je lichamelijk weerbaar bent bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Je bent emotioneel weerbaar, wanneer je tegen een “stootje” kunt en weerbaar bent tegen moderne verleidingstechnieken die iedere marketing medewerker tegenwoordig in zijn bagage heeft zitten.

Onze emotionele weerbaarheid is DE achilleshiel van de jonge en de zelfsturende professional. Ik ga hier dadelijk in het kader van de (magische) persoonlijke stippellijn verder op in. Je bent mentaal weerbaar, indien je een duidelijke focus hebt en je niet gek laat maken door jezelf of jouw omgeving.

Het interessante is, dat je ook aan ieder niveau van weerbaarheid “negatieve” en “positieve” emoties kunt verbinden. Het meesterwerk van de filosoof Arnold Cornelis (1934-1999) genaamd “Logica van het gevoel” bracht mij op dit idee. Kern van zijn theorie is, dat juist ons gevoel een vorm van onbewuste logica kent (onze intuïtie) die onze emoties stuurt. Afhankelijk van of onze intuïtie zich wel of niet kan nestelen in een specifieke laag van de weerbaarheid. Luisteren naar je gevoel is dus eigenlijk luisteren naar je eigen (onderbewuste) intelligentie.

Wij hebben het wel eens over het “onderbuik gevoel”. Je zou dus aan ieder niveau van weerbaarheid (en eventuele deellagen) een emotioneel verkeerslicht kunnen hangen in de kleuren rood, geel en groen. Het verkeerslicht is hier een metafoor voor de positieve en negatieve emoties die je kan verbinden aan ieder niveau van het weerbaarheidsmodel.

Staan alle lichten op groen dan heb je jouw persoonlijke stippellijn bereikt. Je kunt dus per definitie niet je eigen persoonlijke stippellijn ontstijgen. Wat je wel kunt doen is zo vaak en zo lang mogelijk alle lichten op groen houden. Bij een tegenslag schieten één of meerdere lichten tijdelijk op geel of rood. Hierdoor blijf je onder de persoonlijke stippellijn jojo-en. Je persoonlijke stippellijn is dus eigenlijk een asymptoot, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Het voelt gewoon lekker om vlak onder of op je stippellijn te verblijven.

De kunst is om de lichten weer zo snel mogelijk op groen te krijgen. Hoe weerbaarder en veerkrachtiger je bent, hoe sneller dit gaat. Het mooiste is om te verkeren in een vorm van een permanent geluksgevoel door op alle lagen een positieve emotie te ervaren. Het benaderen van jouw stippellijn is dus een zuiver persoonlijke en emotionele ervaring.

Deze ervaring staat los van hoe hoog je op de maatschappelijke ladder staat of nog gaat komen. Warme sociale contacten en een waardesysteem met veel empathische elementen helpen je om de weg naar jouw magische stippellijn te versnellen.

Graag wil ik Klaas Zondervan bedanken voor zijn feedback en inhoudelijke verbeteringen.

 

Thema’s

 • Doorgroei naar een zelfsturende professional
 • De stappen naar een grotere onafhankelijkheid
 • Je eigen loyaliteit en tevredenheid vergroten
 • Sturen op basis van je eigen emoties
 • Streven naar realistische verwachtingen
 • Leven op basis van realistische uitgangspunten en overtuigingen

 

Meedoen?

Wil je betrokken blijven bij mijn publicaties en postings over innovatie en professionalisering stuur mij dan een LinkedIn-invite.

Wil je actief bijdragen aan mijn levensmissie om jonge professionals te laten groeien, lees en deel dit gratis eBook.

Wil je actief oefenen en reflecteren voor jouw persoonlijke ontwikkeling, bekijk dan eens mijn boeken via de reguliere boekhandel zoals Bol.com, Bruna.nl of Amazon.com.

Wil je graag de auteur van het boek ‘De jonge professional’ betrekken bij een (internationaal) congres en/of workshop, bekijk dan mijn workshop pagina.

 

Advertenties

Een gedachte over “De gelukkige zelfsturende professional

Jouw reactie is van harte welkom!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s