Bronnen van energie voor de zelfsturende professional

Blog geschreven door Ben Elsinga

Deze blog heeft als doel om als proactieve professional (met focus) de stap te maken naar een zelfsturende professional. Ben je nog geen proactieve professional (met focus) dan kan ik je van harte aanraden eerst mijn gratis eBook te lezen.

Introductie

Beginnende zelfsturende professionals hebben te maken met stressfactoren en bronnen van energie. De kunst is om de stressfactoren te elimineren en de energiebronnen te maximaliseren. Deze energiebronnen zijn volledig afhankelijk van de persoon in kwestie.

Heb je last van meer stressfactoren (bv. werkdruk) dan energiebronnen die je kunt aanboren dan raakt de rek er uit en pleeg je een aanslag op je vitaliteit en daarmee op je gezondheid.  Wees daarom kritisch in het toelaten van stressfactoren en zorg dat je je bewust bent van je (potentiële) energiebronnen en de wijze waarop je deze prachtige bronnen van energie kunt ontsluiten.

Bronnen van energie

Om hier als (beginnende) zelfsturende professional mee om te leren gaan geef ik allerlei workshops op basis van mijn boek ‘De jonge professional’. In de workshop “De intervisiebeleving” probeer ik je bewust te maken van jouw energiebronnen en helpen  jonge zelfsturende professionals elkaar hun persoonlijke energiebronnen te benutten op basis van het onderstaande model dat wordt ondersteund door de theorievorming vanuit de positieve psychologie. Dit onder begeleiding van een ervaren coach.

Verantwoording

De onderstaande hoofdindeling is gebaseerd op de vier pijlers van de levensbalans beschreven door dr. Nossrat Peseschkian. Deze hoofdindeling is vervolgens gevuld met energiebronnen op basis van mijn eigen ervaringen en met energiebronnen die mij zijn aangedragen door mijn warme netwerk. Een kleine aanvulling op deze lijst met energiebronnen komt uit een beknopte literatuurstudie waarbij ik de volgende bronnen heb geraadpleegd.

 

 

Onderdelen van het model

Het onderstaande model met energiebronnen is wat mij betreft een levend model. Hiermee bedoel ik dat dit model uitbreidbaar is met nieuwe suggesties. Je hoeft hiervoor alleen maar een mailtje te sturen naar dejongeprofessional@gmail.com met een korte onderbouwing waarop de suggestie voor de energiebron op is gebaseerd.

 

PDF-versie artikel en lijst met energiebronnen>>>

Mijn dank gaat uit naar Connie Grevers, Ed Buijtelaar en Henk de Ruijter voor het aandragen van relevante literatuurtips voor dit energiemodel.

 

Literatuurlijst

dr. Nossrat Peseschkian. De vier pijlers van de levensbalans.

Demerouti. (2001). Job Demands-Resources (JD-R) Model.

Schaufeli en Bakker. (2004). Het uitgebreide JD-R Model.

Leo Bormans. (2010). Geluk – The World Book of Happiness.

Meike Schrijver. (2011). De rol van persoonlijke energiebronnen in het JD-R model.

Saskia de Bel. (2015). Duurzaam vitaal – Aan de slag met werkstress.

Talma en Chantal van Artensbergen. (2011). Tijd voor vitaliteit.

 

Thema’s:

  • Burn-out preventie
  • Het elimineren van beklemmingen en negatieve gedachten
  • Persoonlijke positieve energie ontdekken en benutten
  • Het vinden van de juiste balans in het leven
  • Het elimineren van “energie-vreters”
  • Een positieve en lerende mindset
  • Het borgen van een duurzame vitaliteit

 

Meedoen?

Wil je betrokken blijven bij mijn publicaties en postings over innovatie en professionalisering stuur mij dan een LinkedIn-invite.

Wil je actief bijdragen aan mijn levensmissie om jonge professionals te laten groeien, lees en deel dit gratis eBook.

Wil je actief oefenen en reflecteren voor jouw persoonlijke ontwikkeling, bekijk dan eens mijn boeken via de reguliere boekhandel zoals Bol.com, Bruna.nl of Amazon.com.

Wil je graag de auteur van het boek ‘De jonge professional’ betrekken bij een (internationaal) congres en/of workshop, bekijk dan mijn workshop pagina.

 

 

Advertenties